Gabinet prywatny

twitter
logowanie/rejestracja

Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego praktyczne zastosowanie

Koncepcja indeksu glikemicznego obecnie uważana jest za najlepszą metodę oceny jakości węglowodanów. Umożliwia uporządkowanie produktów spożywczych w zależności od ich wpływu na glikemię poposiłkową – im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego posiłku lub produktu, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. W pracy szczegółowo opisano czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego, takie jak: postać fizyczna produktu, jego skład, stopień dojrzałości oraz temperatura spożycia. Na podstawie przeglądu piśmiennictwa wykazano, że na zwiększenie wartości indeksu glikemicznego wpływają m.in.: wysoki stopień rozdrobnienia produktu spożywczego, duża zawartość amylopektyny w ziarnach skrobi, długi czas obróbki termicznej produktu oraz – w przypadku warzyw i owoców – wysoki stopień ich dojrzałości. Natomiast zwiększona zawartość tłuszczu, białka, błonnika pokarmowego, substancji antyodżywczych oraz kwasów organicznych w produkcie będzie wpływała na obniżenie wartości indeksu glikemicznego poprzez spowalnianie opróżniania żołądka i szybkości trawienia pokarmu w jelicie cienkim oraz obniżenie wydzielania hormonów jelitowych.

Metody monitorowania glikemii i wyrównania cukrzycy

Monitorowanie glikemii zarówno bieżące, jak i retrospektywne jest integralną i kluczową częścią leczenia cukrzycy. Samokontrola glikemii przy użyciu glukometrów oraz systemy ciągłego monitorowania glikemii zapewniają wynik w chwili badania (analiza w czasie rzeczywistym). Retrospektywna ocena glikemii oparta jest na oznaczeniu produktów glikacji białek. W tym celu powszechnie stosowane oraz rekomendowane jest oznaczenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c), odzwierciedlające średnią glikemię w okresie trzech miesięcy przed badaniem. Oznaczenie glikemii w czasie rzeczywistym znacząco przyczyniło się do poprawy bezpieczeństwa oraz zaangażowania chorego w swoją chorobę.
Oznaczenie HbA1c pozwala lekarzowi lepiej prowadzić terapię cukrzycy i wyznaczać jej cele.

Zaburzenia metabolizmu glukozy a problemy z płodnością

Najczęściej spotykaną endokrynopatią u kobiet w wieku rozrodczym jest zespół policystycznych jajników, będący czynnikiem predykcyjnym podwyższonego ryzyka cukrzycy typu 2 (T2D). Historia niepłodności żeńskiej, z zaburzeniami owulacji i niedrożnością jajowodów, jest powiązana
z podwyższonym ryzykiem T2D. Cukrzyca u mężczyzn może zaburzyć funkcjonowanie układu rozrodczego, powodując histologicznie potwierdzone uszkodzenie najądrzy i jąder, uszkodzenie spermatogenezy i dojrzewania nasienia, zaburzenia erekcji i ejakulacji. Niski poziom testosteronu w surowicy krwi, białka wiążącego hormony płciowe (SHGB) i niska jakość nasienia są czynnikami predykcyjnymi schorzeń współtowarzyszących, łącznie z cukrzycą (T2D).

Nowości w zaleceniach dietetycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 2017 dla pacjenta z cukrzycą typu 2

W artykule omówiono nowości w rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) dotyczące diety dla pacjentów z cukrzycą typu 2, zaprezentowane w 2017 r. w dokumencie „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2017. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego”. Podano ogólne i szczegółowe dietetyczne zalecenia PTD dla pacjentów z cukrzycą typu 2, z podkreśleniem zaleceń sprzyjających osiągnięciu i utrzymaniu optymalnej masy ciała przez pacjentów z nadwagą lub otyłością. Szczegółowo zaprezentowano nowe podejście PTD (w stosunku do zaleceń 2016) dotyczące m.in. zalecanej zawartości węglowodanów i białka w diecie. W formie tabelarycznej podsumowano zalecaną obecnie zawartość w diecie poszczególnych składników pokarmowych. Podano rodzaje diet rekomendowanych przez PTD w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2.

Zapalenie błony śluzowej nosa i zatok przynosowych - istotny problem zdrowotny

Zapalenie błony śluzowej nosa i zatok jest obecnie jednym z najczęściej występujących schorzeń układu oddechowego zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Stan zapalny, ze względu na budowę anatomiczną i czynność fizjologiczną górnych dróg oddechowych, obejmuje zwykle jednocześnie
błonę śluzową nosa i zatok przynosowych. Zapalenie zatok, rozwijające się w konsekwencji zaburzenia ich drenażu i wentylacji, związane może być z obecnością anomalii anatomicznych lub występować niezależnie. Najczęściej wywoływane jest przez wirusy, ale również bakterie i grzyby. Rozpoznanie opiera się głównie na zebraniu dokładnego wywiadu oraz przeprowadzeniu badania fizykalnego. Obecnie nie jest zalecane wykonywanie we wstępnej diagnostyce badań obrazowych. Postępowanie terapeutyczne obejmuje leczenie miejscowe i ogólnoustrojowe oraz niekiedy chirurgiczne. Choroba ta wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie pacjenta, powoduje uciążliwe objawy i częste nawroty, może również prowadzić do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego lub poważnych powikłań. Istotne jest więc wczesne rozpoznanie i prawidłowe jej leczenie. W niniejszej pracy zebrano aktualną wiedzę dotyczącą etiologii i postępowania diagnostyczno-terapeutycznego zgodnie z najnowszymi wytycznymi.

Dieta DASH - korzyści zdrowotne wynikające z jej stosowania

Dieta DASH to dieta, która jest bogata w warzywa i owoce (ale zawiera mniej owoców niż warzyw), niskotłuszczowe produkty mleczne i, co za tym idzie, w błonnik, wapń, potas i magnez, natomiast ma obniżoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem i cholesterolu.
W diecie tej zaleca się pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i drób, orzechy, ograniczyć za to należy spożycie czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier. Takie cechy tej diety zostały określone w badaniu DASH. W artykule przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały korzystny wpływ diety DASH na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również jej przydatność m.in. w obniżaniu stężenia cholesterolu LDL, w profilaktyce cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowe korzyści zdrowotne daje połączenie diety DASH z obniżeniem zawartości soli w diecie i redukcją masy ciała (u osób z nadwagą lub otyłością).

Suplementacja diety w cukrzycy

Charakterystyczne dla cukrzycy typu 2 są znaczące niedobory ważnych mikroskładników, które są zarówno skutkiem procesów metabolicznych w tej chorobie, jak i jej komplikacji w postaci stresu oksydacyjnego. Występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminy C, D, E oraz z grupy B, jak również na magnez i mikropierwiastki: chrom, mangan, miedź, selen. Wiele dowodów wskazuje na pozytywny wpływ zastosowania ziół i ekstraktów roślinnych: liści i owoców morwy, pokrzywy, zielonej herbaty, cynamonu, jagód aronii oraz poszczególnych związków, takich jak resweratrol, kwas chlorogenowy czy kurkumina.

Epidemiologia urazów mózgu

Urazy głowy są szerokim terminem, poza urazami mózgu obejmują urazy czaszki. Lepszym terminem, który dotyczy jedynie urazu mózgu, jest urazowe uszkodzenie mózgu (TBI – traumatic brain injury). TBI często określa się mianem „cichej epidemii”. Szacuje się, że w Europie każdego roku z powodu jakieś formy TBI cierpi 2,5 mln osób. Głównym zadaniem zdrowia publicznego jest ciągłe monitorowanie urazów głowy w celu wprowadzenia metod prewencyjnych, które pozwolą zmniejszyć liczbę tych urazów. Leczenie urazów mózgu obejmuje postępowanie operacyjne i zachowawcze.

Rozpoznanie i leczenie dny moczanowej

Dna moczanowa to zapalna choroba stawów, w przebiegu której kryształy moczanu jednosodowego odkładają się w stawach, tkankach i narządach. Może przebiegać w postaci napadowego zapalenia stawów, które ustępuje pod wpływem leczenia, ale z upływem czasu może przechodzić w formę przewlekłego, destrukcyjnego zapalenia stawów. Ostatnie dane epidemiologiczne wskazują, że dna moczanowa występuje coraz częściej i jest najczęstszą przyczyną zapalenia stawów w krajach wysoko rozwiniętych. Dna moczanowa to jedyna postać zapalenia stawów, która jest potencjalnie możliwa do wyleczenia przy zastosowaniu bezpiecznych, tanich i zazwyczaj dobrze tolerowanych leków obniżających stężenie kwasu moczowego. Nadal jednak pozostaje chorobą źle rozpoznawaną i najczęściej suboptymalnie leczoną. W pracy przedstawiono aktualne zasady rozpoznawania i leczenia dny moczanowej, zarówno w jej ostrym, jak i przewlekłym okresie.
 

Probiotykoterapia w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń

aktualny stan wiedzy

Od czasu powstania koncepcji probiotyku wpływ szczepów bakteryjnych na organizm człowieka znajduje się w kręgu zainteresowań badaczy. Dowody na skuteczność probiotyków w profilaktyce i leczeniu pochodzą z badań interwencyjnych przeprowadzonych na ludziach, które oceniają specyficzne właściwości poszczególnych szczepów probiotycznych, jak też są pomocne do określenia skutecznej dawki probiotyku. Opracowanie zawiera aktualny stan wiedzy dotyczący probiotykoterapii w profilaktyce i leczeniu wybranych stanów chorobowych.
Producenci informują
więcej »
reklama
Gabinet Prywatny
reklama

Na skróty

Informacje

 

Copyright © Medyk sp. z o.o

Uwaga, ta strona używa COOKIES
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące COOKIES w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
×